Powered by Knooppunter

Grafheuvel Baron Coppens

Grafheuvel Baron Coppens

Omschrijving

Baron Karel Coppens werd geboren op 9 november 1796 in het Gentse. Hij speelde een belangrijke rol bij de Belgische Onafhankelijkheid. Dat bracht hem in hoog aanzien bij het koninklijk hof en werd een goede vriend van koning Leopold I.

Vanaf 1838 was hij al eigenaar van de 'Kievithoeve' alsook van het domein 'De Kievit' (73 ha). Op de Grote Kievit liet hij nog een villa oprichten 'Het Kievithof'.

Baron Coppens kocht midden 19de eeuw honderden hectare heide op in Ten Aard, met de bedoeling deze te ontginnen. De arbeidsintensieve ontginningen leverden werkgelegenheid voor de lokale bevolking. De familie Coppens kwam regelmatig naar de villa in Geel. Hij zou later de geschiedenis ingaan als de grootste ontginner van de Kempen.

De Kempen lag hem nauw aan het hart. Hij liet in Geel een grafkelder bouwen voor zichzelf en zijn naaste familie, waarin hij ook begraven werd na zijn overlijden in 1874. Door plunderingen en verval werden de stoffelijke resten later verhuisd naar het kerkhof van Ten Aard.

Vandaag is de grafheuven een thuis voor talloze vleermuizen.

Adres : 

location: 
Baron Coppensdreef
2440 Geel
Belgium

Telefoon : 

Email : 

Web :