Powered by Knooppunter

Baileybrug

Baileybrug

Omschrijving

De sierlijke metalen boogbrug, die het kanaal Herentals-Bocholt overspande in de Mosselgoren, werd in 1940, bij de inval van de Duitse troepen in België, opgeblazen door het Belgische leger. Sinds 1940 werd er door de gemeente een veerdienst voor de bewoners ingezet. In 1963 werd een nieuwe, weliswaar noodbrug in de Mosselgoren gelegd: namelijk de Baileybrug die in Stelen het Albertkanaal overspande. De brug in Stelen werd vervangen door een definitieve betonbrug die er sinds 1962 in aanbouw was.

Een Baileybrug is een brug die bestaat uit standaardsegmenten en als zodanig zeer snel opgebouwd kan worden. De basis van het ontwerp is een vakwerkbrug. Dit type brug is in eerste instantie ontworpen voor toepassing door genietroepen van het leger en kan maximaal 60 meter overspannen en zware voertuigen dragen. Dit type brug is nog steeds in gebruik voor militaire en civiele toepassingen en wordt wereldwijd beschouwd als een knap staaltje militaire techniek.

De brug is ontworpen door de Brit Donald Bailey, die als burger werkzaam was voor het Britse ministerie van Defensie. Hij bouwde modellen van bruggen als hobby. Nadat hij het model aan zijn superieuren toonde werd het ontwerp in 1943 in gebruik genomen in Italië. Hierna werd de productie drastisch opgevoerd in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Donald Bailey is voor dit ontwerp geridderd.

Adres : 

location: 
Mosselgoren
2440 Geel
Belgium

Telefoon : 

Email : 

Web :